Direktlänk till inlägg 25 februari 2012
En läcker dessert som trots ganska "tunga" ingredienser känns lätt och frisk, mycket tack vare den fräscha citrussmaken som verkligen kommer till sin rätt om riktig nypressad citronjuice används.
Förberedelser: 40 minuter + kyltid
8-10 personer
Jag gjorde satsen i form 25 cm vilket utan problem räckte till 12 bitar.
250 g släta söta kex - typ Digestive
90 g osaltat smör
Fyllning
2 msk gelatinpulver
500 g mager färskost, mjuk, rumsvarm - typ Philadelphia
3/4 dl citronsaft/saft av citron
1 1/4 dl strösocker
3 dl grädde - vispad
250 g frysta hallon (skall vara tinade - rumsvarma)
ytterligare 2 msk socker
1) Smörj lätt en bakform (23 cm i diameter) med löstagbar botten och klä bottnen med bakplåtspapper. Finfördela kexen i matberedare och blanda sedan i smöret. Lägg över i formen och tryck fast massan ordentligt i bottnen och upp längs sidorna. Ställ i kylskåp i 20 minuter eller tills skalet fått fast konsistens.
2) Häll 2/3 dl vatten i en liten värmetålig skål, strö gelatiner över, blanda och låt svälla en stund. Strax innan gelatinet skall användas längre fram värms det upp i vattenbad med hett vatten tills det är lättflytande.
3) Vispa med elvisp färskosten krämig, tillsätt citronsaft och socker och vispa till en slät smet. Vänd försiktigt i den vispade grädden och hälften av det rinniga gelatinet.
4) Kör hallonen och det extra sockret i en matberedare/mixer till en slät smet. Pressa purén genom en finmaskig nylonsil för att få bort eventuella kärnor. Vänd ner resten av gelatinet i hallonsmeten. Klocka ut ostsmet i formen och fyll mellantummen med hallonpurén. Rör om med en provsticka eller en knivsudd så att fyllningarna ringlar sig om varandra. Ställ kakan i kylskåp i 4 timmar eller tills den stelnat. Dekorera eventuellt med vispad grädde och hallon.
Skär upp kakan med vass kniv.
Som dryck till denna friska skapelse rekommenderar jag det italienska dessertvinet Castiôn Moscato d'Asti. Ett vin med mycket sötma och fruktsyra som gifter sig väl med kakans smaker.
Fantastisk god kyckling i krämig sås med mättande pasta. Använd gärna majskyckling för fylligare smak och fullkornspasta för ökad nyttighetsgrad. Följande behövs till 4 portioner 4 st kycklingbröstfiléer 1 pkt Jamón Serrano 2 dl grädd...
Då detta året varit väldigt turbulent har hemsidan och min uppdatering av maträtter och drycker fått stå tillbaka. Lägg där till en rejäl serverkrasch där jag "tappade" en stor del av de bilder och recept som jag laddat upp... Men nu hoppas jag kun...