Direktlänk till inlägg 25 februari 2012

Marmorerad hallonostkaka

Av Jempa - 25 februari 2012 23:26


En läcker dessert som trots ganska "tunga" ingredienser känns lätt och frisk, mycket tack vare den fräscha citrussmaken som verkligen kommer till sin rätt om riktig nypressad citronjuice används.


Förberedelser: 40 minuter + kyltid

8-10 personer

Jag gjorde satsen i form 25 cm vilket utan problem räckte till 12 bitar.


250 g släta söta kex - typ Digestive

90 g osaltat smör


Fyllning

2 msk gelatinpulver

500 g mager färskost, mjuk, rumsvarm - typ Philadelphia

3/4 dl citronsaft/saft av citron

1 1/4 dl strösocker

3 dl grädde - vispad

250 g frysta hallon (skall vara tinade - rumsvarma)

ytterligare 2 msk socker


1) Smörj lätt en bakform (23 cm i diameter) med löstagbar botten och klä bottnen med bakplåtspapper. Finfördela kexen i matberedare och blanda sedan i smöret. Lägg över i formen och tryck fast massan ordentligt i bottnen och upp längs sidorna. Ställ i kylskåp i 20 minuter eller tills skalet fått fast konsistens.


2) Häll 2/3 dl vatten i en liten värmetålig skål, strö gelatiner över, blanda och låt svälla en stund. Strax innan gelatinet skall användas längre fram värms det upp i vattenbad med hett vatten tills det är lättflytande.


3) Vispa med elvisp färskosten krämig, tillsätt citronsaft och socker och vispa till en slät smet. Vänd försiktigt i den vispade grädden och hälften av det rinniga gelatinet.


4) Kör hallonen och det extra sockret i en matberedare/mixer till en slät smet. Pressa purén genom en finmaskig nylonsil för att få bort eventuella kärnor. Vänd ner resten av gelatinet i hallonsmeten. Klocka ut ostsmet i formen och fyll mellantummen med hallonpurén. Rör om med en provsticka eller en knivsudd så att fyllningarna ringlar sig om varandra. Ställ kakan i kylskåp i 4 timmar eller tills den stelnat. Dekorera eventuellt med vispad grädde och hallon.


Skär upp kakan med vass kniv.


Som dryck till denna friska skapelse rekommenderar jag det italienska dessertvinet Castiôn Moscato d'Asti. Ett vin med mycket sötma och fruktsyra som gifter sig väl med kakans smaker. 


   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jempa - 29 september 2012 22:13

Krämigt god paj med massor av härlig ost! Servera den gärna med kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom, eller varför inte bara lite pepprig ruccola?! Skal 2½ dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 150 g smör (gärna extrasaltat för smakens skull) ...

Av Jempa - 29 september 2012 21:53

  En lättlagad maträtt som går fort att fixa tack vare att färdiggrillad kyckling används, men naturligtvis kan man använda rå kyckling och krydda och steka den själv innan den används i rätten.   Ingredienser 1 grillad eller stekt kyckling ...

Av Jempa - 5 januari 2012 21:54

Fantastisk god kyckling i krämig sås med mättande pasta. Använd gärna majskyckling för fylligare smak och fullkornspasta för ökad nyttighetsgrad.   Följande behövs till 4 portioner   4 st kycklingbröstfiléer 1 pkt Jamón Serrano 2 dl grädd...

Av Jempa - 17 december 2011 01:06

Då detta året varit väldigt turbulent har hemsidan och min uppdatering av maträtter och drycker fått stå tillbaka. Lägg där till en rejäl serverkrasch där jag "tappade" en stor del av de bilder och recept som jag laddat upp... Men nu hoppas jag kun...

Av Jempa - 1 februari 2011 23:05

Här kommer ett tips på ett snabbt fixat mellanmål. Beroende på hur det tillreds så kan nyttighetsgraden varieras. Ingerdienserna är enkla och är sådana som man oftast har hemma. Jag börjar med att hyvla långa morotsskivor med hjälp av en rotfruk...

Ovido - Quiz & Flashcards