Direktlänk till inlägg 1 februari 2011

Vegetariskt mellanmål

Av Jempa - 1 februari 2011 23:05

Här kommer ett tips på ett snabbt fixat mellanmål. Beroende på hur det tillreds så kan nyttighetsgraden varieras. Ingerdienserna är enkla och är sådana som man oftast har hemma.


Jag börjar med att hyvla långa morotsskivor med hjälp av en rotfruktsskalare. Sedan steker jag dem i en gjutjärnspanna, då får de fin färg. Jag steker dem helst i extrasaltat smör för smakens skull, men väljer man flytande margarin eller olja så blir det självklart lite nyttigare. De skall stekas på relativt låg värme för att kunna bli mjuka utan att brännas. Man får tänka på att den råa högen med morotsstrimlor minskar markant under tillagandet, till den här omgången mat (för en person) använde jag två morötter, lite större än medel.


Medan morötterna får bli klara steker jag äggulor, cirka tre stycken är lagom, i en teflonpanna. Jag mixar ihop gulorna med varandra så att det blir som en stor, härlig omelett och drar några varv med pepparkvarnen över för lite extra smak. "Omeletten" får steka tills den är fast i konsistensen (steks på båda sidor), men utan att brännas så att ytan blir hård. Föredrar man en hård yta (vilket jag inte tycker passar här) rekommenderar jag att hellre använda en gjutjärnspanna för rätt krispighet.


Sist av allt får tärnat vitt bröd fräsa i gjutjärnspannan efter att morötterna tagits upp. Jag använder mig av det befintliga stekflottet (har i lite mer smör om det behövs), då får brödet en härlig färg som går åt det mer gul-orange hållet.


Rätten kan varieras i det oändliga och givetvis gärna kompletteras med lite sallad också, men det här är en bra och mättande bas som inte tar lång tid att göra i ordning.


  


  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jempa - 29 september 2012 22:13

Krämigt god paj med massor av härlig ost! Servera den gärna med kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom, eller varför inte bara lite pepprig ruccola?! Skal 2½ dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 150 g smör (gärna extrasaltat för smakens skull) ...

Av Jempa - 29 september 2012 21:53

  En lättlagad maträtt som går fort att fixa tack vare att färdiggrillad kyckling används, men naturligtvis kan man använda rå kyckling och krydda och steka den själv innan den används i rätten.   Ingredienser 1 grillad eller stekt kyckling ...

Av Jempa - 25 februari 2012 23:26

En läcker dessert som trots ganska "tunga" ingredienser känns lätt och frisk, mycket tack vare den fräscha citrussmaken som verkligen kommer till sin rätt om riktig nypressad citronjuice används. Förberedelser: 40 minuter + kyltid 8-10 pers...

Av Jempa - 5 januari 2012 21:54

Fantastisk god kyckling i krämig sås med mättande pasta. Använd gärna majskyckling för fylligare smak och fullkornspasta för ökad nyttighetsgrad.   Följande behövs till 4 portioner   4 st kycklingbröstfiléer 1 pkt Jamón Serrano 2 dl grädd...

Av Jempa - 17 december 2011 01:06

Då detta året varit väldigt turbulent har hemsidan och min uppdatering av maträtter och drycker fått stå tillbaka. Lägg där till en rejäl serverkrasch där jag "tappade" en stor del av de bilder och recept som jag laddat upp... Men nu hoppas jag kun...

Ovido - Quiz & Flashcards