Direktlänk till inlägg 29 september 2012
Krämigt god paj med massor av härlig ost! Servera den gärna med kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom, eller varför inte bara lite pepprig ruccola?!
Skal
2½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör (gärna extrasaltat för smakens skull)
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
Fyllning
6 dl vispgrädde
350 g riven västerbottenost
6 ägg
salt
svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skal: Hacka ihop vetemjöl, grahamsmjöl och finfördelat smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
3. Tryck ut degen i en (paj)form med höga kanter. Nagga degen och låt den vila i kylskåp 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet.
4. Förgrädda pajskalet i 10 miuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150 grader.
5. Fyllning: Koka upp grädde, ta av från värmen. Blanda i osten, rör om tills den smält.
6. Vispa ner äggen i ostblandningen. Krydda med salt och svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet.
7. Grädda pajen i drygt 45 minuter. Låt den stå och svalna en stund för att fyllningen skall sätta sig ordentligt innan den skärs upp och serveras.
Fantastisk god kyckling i krämig sås med mättande pasta. Använd gärna majskyckling för fylligare smak och fullkornspasta för ökad nyttighetsgrad. Följande behövs till 4 portioner 4 st kycklingbröstfiléer 1 pkt Jamón Serrano 2 dl grädd...
Då detta året varit väldigt turbulent har hemsidan och min uppdatering av maträtter och drycker fått stå tillbaka. Lägg där till en rejäl serverkrasch där jag "tappade" en stor del av de bilder och recept som jag laddat upp... Men nu hoppas jag kun...