Direktlänk till inlägg 11 december 2010

Julgodis

Av Jempa - 11 december 2010 23:10

Lite godis hör julen till! Det behöver inte vara massor och det måste inte vara jättesött, men gott ska det vara. Här nedan följer fyra recept på några favoriter!



Jordnötstryffel, ca 80 st


1 dl grädde - värms till knapp kokpunkt

200 g choklad - bryts i bitar och rörs ner i grädden tills den smält

350 g jordnötssmör med krokant - rör ner i smeten med kraftiga tag


Värm försiktigt smeten på nytt om den känns för tjock och svårarbetad. Klicka ut i små folieformar med hjälp av två teskedar. Ställ svalt att stelna.



Ischoklad, ca 100 st


300 g mörk choklad

250 g cocosfett


Smält chokladen i vattenbad. Var försiktig så att ingen vattenånga kommer ner i massan. Smält cocosfett och låt det svalna innan det rörs ner i den smälta chokladen. Rör kraftigt hela tiden. Häll i små ischokladformar och låt stå kallt.



Ischoklad med kakao, ca 100 st


250 g cocosfett

2 st ägg

3 dl florsocker

1 dl kakao

1 tsk vaniljsocker


Smält cocosfettet och låt det svalna. Rör ägg och florsocker poröst, tillsätt kakao och vaniljsocker och rör ner fettet, litet i taget. Klicka ut i små formar. Ställ kallt. (Obs! Denna ischoklad är lite sliskigare än den vanliga.)



Knäck, ca 75 st


2 dl vispgrädde

2 dl socker

2 dl sirap (ljus el mörk)

2 msk smör

50 g sötmandel


Bubbelkoka grädde, socker, sirap och smör i kastrull till cirka 125 grader. Skålla manden och hacka i bitar, häll den i knäcksmeten strax innan den är klar. Fyll knäckformar med smeten med hjälp av två teskedar. Låt stelna och förvara svalt och torrt, helst i burk med tättslutande lock.



  

Tre av varje sort

Längst till vänster: Ischoklad med kakao

Längst till höger: Ischoklad

Längst bak: Knäck med skållad och hackad sötmandel

Längst fram: Jordnötstryffel

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jempa - 29 september 2012 22:13

Krämigt god paj med massor av härlig ost! Servera den gärna med kräftstjärtar, kallrökt lax och löjrom, eller varför inte bara lite pepprig ruccola?! Skal 2½ dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 150 g smör (gärna extrasaltat för smakens skull) ...

Av Jempa - 29 september 2012 21:53

  En lättlagad maträtt som går fort att fixa tack vare att färdiggrillad kyckling används, men naturligtvis kan man använda rå kyckling och krydda och steka den själv innan den används i rätten.   Ingredienser 1 grillad eller stekt kyckling ...

Av Jempa - 25 februari 2012 23:26

En läcker dessert som trots ganska "tunga" ingredienser känns lätt och frisk, mycket tack vare den fräscha citrussmaken som verkligen kommer till sin rätt om riktig nypressad citronjuice används. Förberedelser: 40 minuter + kyltid 8-10 pers...

Av Jempa - 5 januari 2012 21:54

Fantastisk god kyckling i krämig sås med mättande pasta. Använd gärna majskyckling för fylligare smak och fullkornspasta för ökad nyttighetsgrad.   Följande behövs till 4 portioner   4 st kycklingbröstfiléer 1 pkt Jamón Serrano 2 dl grädd...

Av Jempa - 17 december 2011 01:06

Då detta året varit väldigt turbulent har hemsidan och min uppdatering av maträtter och drycker fått stå tillbaka. Lägg där till en rejäl serverkrasch där jag "tappade" en stor del av de bilder och recept som jag laddat upp... Men nu hoppas jag kun...

Ovido - Quiz & Flashcards