Direktlänk till inlägg 11 december 2010
Lite godis hör julen till! Det behöver inte vara massor och det måste inte vara jättesött, men gott ska det vara. Här nedan följer fyra recept på några favoriter!
Jordnötstryffel, ca 80 st
1 dl grädde - värms till knapp kokpunkt
200 g choklad - bryts i bitar och rörs ner i grädden tills den smält
350 g jordnötssmör med krokant - rör ner i smeten med kraftiga tag
Värm försiktigt smeten på nytt om den känns för tjock och svårarbetad. Klicka ut i små folieformar med hjälp av två teskedar. Ställ svalt att stelna.
Ischoklad, ca 100 st
300 g mörk choklad
250 g cocosfett
Smält chokladen i vattenbad. Var försiktig så att ingen vattenånga kommer ner i massan. Smält cocosfett och låt det svalna innan det rörs ner i den smälta chokladen. Rör kraftigt hela tiden. Häll i små ischokladformar och låt stå kallt.
Ischoklad med kakao, ca 100 st
250 g cocosfett
2 st ägg
3 dl florsocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Smält cocosfettet och låt det svalna. Rör ägg och florsocker poröst, tillsätt kakao och vaniljsocker och rör ner fettet, litet i taget. Klicka ut i små formar. Ställ kallt. (Obs! Denna ischoklad är lite sliskigare än den vanliga.)
Knäck, ca 75 st
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl sirap (ljus el mörk)
2 msk smör
50 g sötmandel
Bubbelkoka grädde, socker, sirap och smör i kastrull till cirka 125 grader. Skålla manden och hacka i bitar, häll den i knäcksmeten strax innan den är klar. Fyll knäckformar med smeten med hjälp av två teskedar. Låt stelna och förvara svalt och torrt, helst i burk med tättslutande lock.
Tre av varje sort
Längst till vänster: Ischoklad med kakao
Längst till höger: Ischoklad
Längst bak: Knäck med skållad och hackad sötmandel
Längst fram: Jordnötstryffel
Fantastisk god kyckling i krämig sås med mättande pasta. Använd gärna majskyckling för fylligare smak och fullkornspasta för ökad nyttighetsgrad. Följande behövs till 4 portioner 4 st kycklingbröstfiléer 1 pkt Jamón Serrano 2 dl grädd...
Då detta året varit väldigt turbulent har hemsidan och min uppdatering av maträtter och drycker fått stå tillbaka. Lägg där till en rejäl serverkrasch där jag "tappade" en stor del av de bilder och recept som jag laddat upp... Men nu hoppas jag kun...