Senaste inläggen

Av Jempa - 11 december 2010 23:10

Lite godis hör julen till! Det behöver inte vara massor och det måste inte vara jättesött, men gott ska det vara. Här nedan följer fyra recept på några favoriter!



Jordnötstryffel, ca 80 st


1 dl grädde - värms till knapp kokpunkt

200 g choklad - bryts i bitar och rörs ner i grädden tills den smält

350 g jordnötssmör med krokant - rör ner i smeten med kraftiga tag


Värm försiktigt smeten på nytt om den känns för tjock och svårarbetad. Klicka ut i små folieformar med hjälp av två teskedar. Ställ svalt att stelna.



Ischoklad, ca 100 st


300 g mörk choklad

250 g cocosfett


Smält chokladen i vattenbad. Var försiktig så att ingen vattenånga kommer ner i massan. Smält cocosfett och låt det svalna innan det rörs ner i den smälta chokladen. Rör kraftigt hela tiden. Häll i små ischokladformar och låt stå kallt.



Ischoklad med kakao, ca 100 st


250 g cocosfett

2 st ägg

3 dl florsocker

1 dl kakao

1 tsk vaniljsocker


Smält cocosfettet och låt det svalna. Rör ägg och florsocker poröst, tillsätt kakao och vaniljsocker och rör ner fettet, litet i taget. Klicka ut i små formar. Ställ kallt. (Obs! Denna ischoklad är lite sliskigare än den vanliga.)



Knäck, ca 75 st


2 dl vispgrädde

2 dl socker

2 dl sirap (ljus el mörk)

2 msk smör

50 g sötmandel


Bubbelkoka grädde, socker, sirap och smör i kastrull till cirka 125 grader. Skålla manden och hacka i bitar, häll den i knäcksmeten strax innan den är klar. Fyll knäckformar med smeten med hjälp av två teskedar. Låt stelna och förvara svalt och torrt, helst i burk med tättslutande lock.



  

Tre av varje sort

Längst till vänster: Ischoklad med kakao

Längst till höger: Ischoklad

Längst bak: Knäck med skållad och hackad sötmandel

Längst fram: Jordnötstryffel

Av Jempa - 30 november 2010 04:06

En härlig fiskrätt med lite sting och en touch av Asien! Går ofta hem även hos den som vanligtvis inte är överförtjust i fisk.


Lägg laxfilérna (beräkna 1 per person) i en marinad av

- rapsolja

- sesamolja

- japansk soja

- färsk timjan

- Santa Maria Chiliexplosion eller chiliflakes


  

En fröjd för ögat! Får ligga i marinaden cirka 1-2 timmar.


Jag steker sedan laxfiléerna i panna (gjutjärnspanna för mer skorpa eller teflonpanna för ett mjukare yttre) och serverar med ugnsrostade grönsaker, grönsallad, färsk timjan och rosmarin. Sist blir det några varv salt och peppar för den rätta sältan och pepprigheten, blir alldeles super!


  

Av Jempa - 30 november 2010 03:41

Vatten, bara vanligt vatten, är en fantastisk måltidsdryck. Underskattat, men kanske på väg uppåt?


Jag serverar gärna vatten till mina middagar och serverar man rödvin så bara måste det kompletteras med ett vattenglas.


Nu kan man ju tycka att ett vattenglas ser tämligen simpelt och tråkigt ut, men med några enkla tillbehör kan man få till en riktigt lyxig känsla. Så här gör jag:


Jag tvättar några citroner och 1-2 slanggurkor (beroende på antalet vattenglas och eventuell karaff/tillbringare). Sedan skär jag citronen i tunna skivor (halvor) och hyvar av gurkans gröna skal. Sedan lägger jag citroner och gurkskal i glas och karaff, mängd efter tycke och smak. Citronen och gurkan kompletterar varandra fantastiskt väl, men ger inte en sådan kraftig smak att det dominerar över maten som serveras.


  

  

Visst ser det läckert ut!



Av Jempa - 1 november 2010 00:21

Stekt halloumi kan man ha både som förrätt eller huvudrätt beroende på vad man väljer för tillbehör och i vilken mängd. I detta recept fungerar halloumin som förrätt!


Denna förrätt serveras varm och först steker man valfria grönsaker (här har jag valt paprikor i olika färger och coctailtomater) i lite olivolja. Välj gärna en fruttatoolja som ger fylligare smak! Steker du på hög värme får grönsakerna en lite hårdare skorpa, men är också lite hårdare inuti, resultatet blir tvärtom om de steks i lägre värme. Röd paprika lämnar gärna lite färg i pannan och därför steker jag halloumin direkt efter utan att rengöra den emellan, då får osten en extra varm färg. Osten steker jag också i olja och gärna på lite högre värme för att den ska få en torr och krispig utsida.


Osten och grönsakerna läggs upp på tallrikar och kompletteras med en sallad. Jag har här valt ruccola för den härliga pepprigheten samt machésallat för ögats skull. Sist av allt droppar jag över lite balsamvinäger samt duttar på en gnutta salt.


  

Ovido - Quiz & Flashcards